pondelok 27. apríla 2009

David Duke a holokaust v médiách

V uplynulých týždňoch sa na český (aj slovenský) knižný trh dostal český preklad knihy Davida Dukea My Awakening. (DUKE, D.: Moje Probuzení. Praha 2009) David Duke je bývalý americký politik a veľmi kontroverzná osobnosť. Počas víkendu 24.-26.4. mal Duke svoju knihu propagovať v ČR. Okrem dvoch prednášok na utajených miestach mal pôvodne prednášať aj na Univerzite Karlovej, táto prednáška bola neskôr zrušená a nakoniec sa neodohrali ani tie utajené, keďže bol zatknutý a vykázaný z krajiny. (toľko k faktickému stavu, rozoberať či je takýto postup v demokratických krajinách správny, oprávnený a zákonný nie je cieľom tohto blogu). V médiách dostali tieto udalosti veľký priestor, ako aj kritika jeho knihy Moje Probuzení. Najviac mu vytýkali popieranie holokaustu v 23. kapitole. Argumenty, ktoré v nej David Duke uvádza, budú predmetom ďalšieho článku, ktorý sa na blogu objaví v najblizších dňoch. V tomto článku chcem len poukázať na značne nepresné tvrdenia ohľadom spomínanej knihy v médiách. V správach Českej televízie zo soboty 25.4. sa uvádza, že David Duke vo svojej knihe "popiera existenciu koncentračných táborov", čo nie je pravda. (pozri: Tamtiež, str. 458-508) Ďalšie zavádzajúce tvrdenie uviedla česká televízia Prima v správach tiež zo dňa 25.4. (tento spot TV Prima prebrala aj slovenská televízia JOJ, 25.4.). Tam ako príklad jeho "popierania utrpenia Židov počas druhej svetovej vojny" spomenuli citát "z knihy Moje Probuzeni": "Plynové komory v Dachau neboli. Ukázalo sa, že išlo o dezinfekčné komory na vši."
Je pravda, že toto David Duke vo svojej knihe tvrdí. Avšak na tom nie je nič zlé, pretože je to pravda. Nie je to žiadne popieranie holokaustu. Lebo ak by bolo, tak by holokaust popieral aj historici, lebo v súčastnosti už takmer nikto netvrdí, že by v Dachau boli plynové komory na zabíjanie ľudí. Uvediem len jeden príklad. Na stránke United States Holocaust Memorial Museum sa v článku o Dachau dočítame: "Nemáme žiadnu spoľahlivú evidenciu, že plynová komora v Baraku X bola používaná na vraždenie ľudských bytostí."
Týmto článkom chcem len poukázať na to, že aj v médiach sa často objavia tvrdenia o holokauste, ktoré sú v rozpore s pravdou. Podobne ako sa s tým stretávame u popieračov holokaustu.

Žiadne komentáre: